Nijmeegse prostituees stoppen massaal met hun werk

In een jaar tijd zijn twintig Nijmeegse prostituees gestopt met hun werk. Terwijl dat niet eens het doel was van de nieuwe, vorig jaar opgezette prostitutie-aanpak.

,,Sekswerker is gewoon een legaal beroep in Nederland’’’, zeggen Rinke Rozie en Karen Gloudemans van de GGD Gelderland-Zuid, waar de regie ligt van die nieuwe aanpak. ,,Als mensen vrijwillig voor een legaal beroep kiezen, vind ik niet dat je erop moet inzetten dat ze iets anders gaan doen”, stelt Rozie.

Overblijfmoeder

Doel van de aanpak is misstanden tegengaan en toeleiden naar de juiste zorg. Prostituees die zorg kunnen gebruiken, lopen er tegenaan dat de gemeente die tegenwoordig in de wijk organiseert. ,,Maar je zegt niet zo makkelijk ‘Ik ben sekswerker van beroep’ in de wijk waar je misschien ook overblijfmoeder bent op school’’, zegt Rozie. Om dit te tackelen, heeft de gemeente een meldpunt in het leven geroepen. Sekswerkers met een vraag komen via dit meldpunt binnen bij het team van Rozie en Gloudemans.

Hulpvraag

De aanpak is in februari 2016 gestart. Sindsdien hebben zich 58 sekswerkers gemeld met een hulpvraag. Behalve de 20 die zijn uitgestapt, hebben zich er 10 tussentijds teruggetrokken. Voor 28 loopt nog een persoonlijk traject.

Bron: De Gelderlander

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *